vineri, 11 mai 2012

Pasii de urmat pentru recuperarea taxei


 Primul lucru pe care va trebui sa il faceti este sa va adresati Administratiei Finantelor Publice de care apartineti. Le veti inainta o cerere, prin care le veti solicita restituirea taxei de poluare, pe motiv ca dispozitiile legale care se aplica in domeniu (OUG 50/2008) sunt necomunitare.Va intemeiati in drept cererea pe dispozitiile art 7 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ. Prin aceasta cerere, se indeplineste ceea ce se numeste procedura prealabila, obligatorie de indeplinit in orice proces impotriva unei institutii a statului. In mod normal, AFP va trebui sa va raspunda acestei adrese intr-un interval de 30 de zile de la data depunerii acesteia. Raspunsul lor este de fiecare data negativ, in sensul ca refuza sa va restituie aceasta taxa, invocand diverse argumente, care nu conteaza aici. In cazul in care dupa 30 de zile nu ati primit raspunsul lor, se considera ca cererea s-a solutionat negativ. 

   Urmatorul pas pe care il aveti de facut este sa dati in judecata Administratia Finantelor Publice. Aici trebuie precizat ca pe langa AFP va trebui sa chemati in judecata si Directia Generala a Finantelor Publice a judetului precum si Administratia Fondului pentru Mediu. Motivele sunt urmatoarele: DGFP este institutia superioara AFP iar Administratia Fondului pentru Mediu este institutia unde au ajuns banii proveniti din taxa de poluare. (procedural, la castigarea procesului AFM va restitui banii APF, care la randul ei ii va restitui reclamantului).
   Astfel, veti inainta o cerere de chemare in judecata , prin care chemati in calitate de parate institutiile de mai sus (AFP, DGFP si AFM) carora le cereti restituirea taxei de poluare, precum si dobanda legala de la data depunerii procedurii prealabile pana la data restituirii efective si cheltuieli de judecata, daca aveti. Cererea va fi motivata in fapt, prezentand pe scurt cele intamplate, de la cumpararea masinii pana la refuzul AFP de a va restitui taxa, urmand apoi sa indicati temeiurile de drept in baza carora va intemeiati cererea. Astfel veti putea invoca: art.90 al Tratatului Constitutiv al Uniunii Europene; prevederile constitutionale (art. 148 din Constitutie); prevederile hotararilor pronuntate de Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cauzele Tatu si Nisipeanu.
   Va trebui sa anexati cererii de chemare in judecata copii dupa: cererea prealabila, raspunsul de la AFP, chitanta de plata a taxei, Decizia de calcul a taxei, contractul de vanzare cumparare (tradus daca este cazul ), actele originale ale masinii (si acestea traduse Ex. Briefurile), actele actuale ale masinii (talon si certificat de inmatriculare), copie C.I. a proprietarului masinii. Mai anexati si taxa de timbru si  timbru judiciar de 0,30 lei.
   Cererea impreuna cu copiile se vor depune in 4 exemplare -1 pentru instanta , 3 pentru comunicare cu partile - la Tribunalul din judetul unde domiciliati. 
   In functie de gradul de ocupare cu dosare a tribunalului veti primi termen de judecata pentru judecarea cererii depuse. Acest termen, din experienta mea, variaza de la 2 luni pana la 6 luni , pentru primul termen de judecata.

   Ce se poate intampla in instanta? Pe scurt, urmatoarele: la primul termen de judecata, instanta va comunica intampinarile depuse de parati, dandu-va un termen ca sa raspundeti la acestea. Acest termen nu este obligatoriu, puteti sa raspundeti la acelasi termen la intampinarile depuse. In caz ca lipsesc acte de la dosar, instanta va da termen pentru ca sa le aduceti. Se pot ridica diferite exceptii la care, daca sunteti prezent trebuie sa raspundeti, sau sa solicitati un nou termen de judecata pentru a putea raspunde la ele. Urmatorul termen de judecata se va da cel mai devreme peste 3 saptamani. In fine, dupa toate acestea, instanta poate admite cererea dumneavoastra sau o poate respinge. 

   Daca va este admisa cererea, paratele vor face recurs, care se va judeca intr-un termen , sa zicem de cel putin 3-4 luni. (termenul se calculeaza dupa 15 zile de la data primirii hotararii. Hotararea se motiveaza teoretic intr-o luna de la data pronuntarii ei). Daca va este respinsa cererea, veti putea declara recurs in termen de 15 zile de la data primirii hotararii.In recurs, aceasi procedura in fata instantei de judecata, iar hotararea acestei instante este definitiva si irevocabila. 
   Daca aceasta hotarare va este favorabila, urmeaza ca impreuna cu hotararea data de tribunal sa fie investite cu formula executorie. Investirea cu formula executoriu se face de tribunal, pe baza unei cereri , cu copiile de la hotararile curtii de apel si tribunalului, taxa de timbru si timbru judiciar. Dupa ce veti avea hotararile investite cu formula executorie , veti face o cerere la AFP , la care atasati copii dupa hotararile investite prin care solicitati sa va restituie banii de taxa, plus dobanzi si cheltuieli de judecata. AFP va trebui ca intr-un termen de 30 de zile sa va restituie aceste sume de bani. Aici s-ar mai putea spune ceva: AFP executa hotararile judecatoresti de buna voie, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de hotarari investite cu formula executorie (acestea fiind necesare in cazul in care apelati la un executor judecatoresc). Insa, din practica, daca o sa mergeti la AFP, acolo o sa va ceara hotararile investite. Decat sa faceti scandal, care nu o sa duca la nici un rezultat, parerea mea, mai bine mergeti de la inceput cu toate pregatite, ca sa nu mai aiba nimeni nimic de spus. Bine, ca si atunci se mai gasesti cineva sa comenteze cate ceva, dar cam degeaba.
   In concluzie, cam astia ar fi pasii de urmat pentru cineva care doreste sa isi recupereze taxa singur. 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More